Το πλατανόδασος του Κηρέα

Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα μέρη στην Ελλάδα. Δάσος, κυρίως από πλατάνια, αλλά και από άλλα υδρόφιλα φυτά, που εκτείνεται παράλληλα με τον ποταμό Κηρέα και βρίσκεται στο δήμο Κηρέως, στην βόρεια Εύβοια. Ο ποταμός Κηρέας πηγάζει από τα όρη Φτερίτσα, Πυξαριά, Μαυροβούνι, Καντήλι και ρέοντας διαμέσου της πεδιάδας του Προκοπίου και του λεκανοπεδίου του Μαντουδίου, συναντά το Νηλέα όπου γίνονται ένα, και σαν Βούδωρος, εκβάλουν στο Αιγαίο πέλαγος στην παραλία της Κρύας Βρύσης, κοντά στο Πελέκι Κηρίνθου. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, τα πρόβατα που έπιναν από το νερό του Κηρέα γεννούσαν άσπρα, ενώ τα πρόβατα που έπιναν από τον Νηλέα γεννούσαν μαύρα.

Σήμα κατατεθέν του δάσους είναι ο Μεγάλος Πλάτανος στη θέση Παρασκευόρεμα. Υπεραιωνόβιο δέντρο, τεραστίων διαστάσεων, το μεγαλύτερο των Βαλκανίων. Είναι αρκετών εκατονταετιών, σύμφωνα με κάποιους είναι 2000 χρόνων, με μια τεράστια κουφάλα. Σύμφωνα με τον λαογράφο Μήτσο Σέττα, το ύψος του δέντρου είναι 28 μέτρα, το αγκαλιάζουν 18 άνθρωποι, ενώ στη σκιά του μπορούν να σκιαστούν 2.000 πρόβατα. Πλήθος θρύλων και παραδόσεων συνοδεύουν το πλατάνι σχετικά με νεράιδες και ξωτικά. Επίσης λέγεται, ότι όποιος κοιμηθεί κάτω από τον πλάτανο θα αρρωστήσει, ενώ όποιος τον κόψει θα πεθάνει.

Σε μικρή απόσταση από το Προκόπι υπάρχουν δύο ξεχωριστά δέντρα. Πρόκειται για τα "Σιαμαία Πλατάνια". Είναι δυο τεράστια πλατάνια που ενώνονται με ένα κλαδί αλλά οι ρίζες τους είναι ξεχωριστές αφού πρόκειται για δυο διαφορετικά δέντρα.

Κατά μήκος του δάσους, σπαρμένα, ένα με τη φύση, ο επισκέπτης συναντά μικρές γέφυρες που έφτιαξαν οι ντόπιοι για να περνάνε το ποτάμι, και έξι μικρά εκκλησάκια. Τα ξωκλήσια, πνιγμένα στο πράσινο, σε αυτό το ειδυλλιακό τοπίο, δέχονται καθημερινά διερχόμενους προσκυνητές.

View the embedded image gallery online at:
http://www.hotel-ariadni.gr/platanodasos-khrea#sigProId3788e07f4b